Šansa za kosovsko tržište

Bez autora
Aug 27 2011

Geografska upućenost na Kosovo šansa je za crnogorske proizvođače koji imaju kvalitetne i cjenovno konkurentne proizvode da ih izvoze na to tržište sada kada je blokiran ulazak srbijanske robe. Ključ uspjeha je u tome da treba biti bolji od konkurencije i da je to šansa u kojoj se može očekivati uspjeh. Na otvorenom tržištu i u oštroj konkurenciji proizvođača iz cijelog svijeta, kupci će na Kosovu presuditi što je najbolje za njih. Spor Beograda i Prištine blokirao je nedavno ulazak srbijanske robe na Kosovo i Metohiju, pa zemlje regiona sada nastoje da se ubace u prazan prostor, pošto Kosovo mora da uvozi mnoge proizvode koji su do sada stizali iz unutrašnjosti Srbije. Robna razmjena Crne Gore i Kosova u stalnom je porastu, naročito izvoz crnogorskih proizvoda. U prošloj godini ukupan obim robnog prometa je iznosio 19,4 miliona eura i veći je 10,86 odsto od ostvarenog prometa u 2009.

Šansa za kosovsko tržišteGeografska upućenost na Kosovo šansa je za crnogorske proizvođače koji imaju kvalitetne i cjenovno konkurentne proizvode da ih izvoze na to tržište sada kada je blokiran ulazak srbijanske robe, smatraju u Privrednoj komori.

Potpredsjednik PKCG, Ljiljana Filipović, kazala je da je ključ uspjeha u tome da treba biti bolji od konkurencije i da je to šansa u kojoj se može očekivati uspjeh.

"Na otvorenom tržištu i u oštroj konkurenciji proizvođača iz cijelog svijeta, kupci će na Kosovu presuditi što je najbolje za njih", rekla je Filipović agenciji Mina-business.

Spor Beograda i Prištine blokirao je nedavno ulazak srbijanske robe na Kosovo i Metohiju, pa zemlje regiona sada nastoje da se ubace u prazan prostor, pošto Kosovo mora da uvozi mnoge proizvode koji su do sada stizali iz unutrašnjosti Srbije.

Filipović je saopštila da je robna razmjena Crne Gore i Kosova u stalnom porastu, naročito izvoz crnogorskih proizvoda. „U prošloj godini ukupan obim robnog prometa je iznosio 19,4 miliona eura i veći je 10,86 odsto od ostvarenog prometa u 2009", precizirala je Filipović.

Izvoz na Kosovo u prošloj godini iznosio je 18,1 milion eura i veći je 11 odsto od izvoza ostvarenog u 2009. godini, dok je ukupan uvoz sa Kosova iznosio 1,3 milion eura i veći je 9,1 odsto. „Takav trend je nastavljen i u ovoj godini", navela je Filipović.

Prema njenim riječima, robni promet Crne Gore sa Kosovom karakteriše suficit, odnosno, visoka pokrivenost uvoza izvozom. „U strukturi izvezenih proizvoda iz Crne Gore na Kosovo najzastupljeniji su drvo i proizvodi od drveta, čelik, pića i razni proizvodi za ishranu, dok su glavni uvozni proizvodi pića, povrće i električne mašine", dodala je Filipović.

Filipović je kazala da u novonastaloj situaciji blokade trgovine između Srbije i Kosova šansu za intenzivnije učešće na tom tržištu imaju sve zemlje koje mogu supstituisati ponudu i ustaljene poslovne aranžmane sa tržišta Srbije. „U prošloj godini Kosovo je realizovalo uvoz robe iz Srbije u vrijednosti od 260,5 miliona eura, što je činilo 12,1 odsto kosovskog uvoza. Uvoz iz Srbije činili su crijep i opeka, šećer, pšenica i brašno, pića, cement, papir, kao i različiti proizvodi za ishranu ljudi i životinja", rekla je Filipović.

Glavni partneri Kosova za zadovoljenje uvoznih potreba, pored Srbije su Makedonija sa učešćem 14,8 odsto, Njemačka 13 odsto, Turska sedam odsto i Kina 6,3 odsto. "U ukupnom uvozu Kosova najzastupljeniji su nafta i naftni derivati, mašine, vozila, električne mašine, gvožđe i čelik, plastika, meso, mlijeko, žitarice, šećer, pića, duvan, so, ljekovi, drvo, papir, keramički proizvodi, namještaj", zaključila je Filipović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik